Spaanse ria’s III De eilanden (Islas Salvora- Isla Ons-Islas Cies)

Geplaatst op Geplaatst in Geen categorie

Een bezoek aan de ria’s is niet compleet zonder het aandoen van bovenstaande eilanden, tevens national parks. Je kunt het mooi afwisselen met het aandoen van een nieuwe ria. Wel heb je er naast een vergunning voor het aanvragen van een ankervergunning ook een vergunning voor het mogen ankeren nodig (navigation permission en een anchoring permission). Het lijkt wat dubbelop en om eerlijk te zijn is iedere vorm van controle volledig aan ons voorbijgegaan, maar goed om te weten is dat beide vergunningen makkelijk en goed online te regelen zijn. We vragen ons na het bezoeken van de eilanden wel een beetje af waarom die vergunningen nog steeds verplicht zijn daar waar razendsnelle ferries elkaar in een moordend tempo afwisselen om de stroom aan bezoekers af te zetten en weer op te pikken (met name op Islas Cies) en waar je midden in de nacht wakker wordt geschud door de vele vissersbootjes die hun visnetten uitgooien in dit speciale marine reserve. Echt mopperen doen we overigens niet, stuk voor stuk zijn de eilanden het bezoeken en een ankerplek waard.

Het kleine en eerste eiland Islas Salvora heeft ons hart wel gestolen. Je hebt er niet veel meer dan een klein kerkje en een gebouw waar de eiland bewakers slapen, een vuurtoren een prachtig baaitje en heel veel zeemeeuwen. Min puntje is wel dat het ook voor vissers een mooie stek is en je ’s nachts dus niet heel rustig voor anker ligt. Voordat we door varen naar Isla Ons maken we een tussenstop in San Vicente, met zijn mooie rots strandjes aan de ene zijde en een grote baai met wit zandstrand aan de andere zijde is er voor ieder wat wils. Doordat er een regatta is kunnen we de haven niet in en liggen 1 dag met een hekanker aan een ponton voor de haven en de andere dag mooi voor anker met uitzicht op het strand. Isla Ons is al wat groter en ruiger, in de idyllische baai voor playa de Melide liggen we samen met medevertrekkers van de Bojangles en de Mar-Jolie. Het is gezellig om bij te praten op het witte zandstrandje en ’s avonds aan boord van de Bojangles. Hier ligt ook een Engelsman die we met veel plezier aanhoren als hij uitlegt dat hij uit protest tegen de Brexit met de Europese vlag rondvaart.

Tot slot vertoeven we enkele dagen op Islas Cies, als je de andere mensen wegdenkt het mooiste van de 3 eilanden. Het is heuvelachtig en bosrijk en met een kaart goed te bewandelen. Het witte zandstrand is schoon en het water aantrekkelijk helder maar ijskoud. Marijn heeft het aan de hand lopen op deze eilanden helemaal ontdekt en stapt vrolijk op iedereen af. Hij speelt met een emmertje water en zand en zwaait naar hartelust naar de zeemeeuwen. Het hartje van zijn eerste Spaanse liefde heeft hij bijna weten te veroveren door parmantig maar doelbewust naar haar toe te lopen. Dit 3 jarige prinsesje keek toch een beetje beduusd onder de stoïcijnse blik van Marijn die haar een schelp en een handje wilde geven en ging na een gracias en gulle lach van haar mamma toch weer liever met papa spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *