Zeeziekte

Geplaatst op Geplaatst in gezondheid aan boord

Uit ervaring weet ik dat ik helaas gevoelig ben voor zeeziekte. Je doet me echt geen plezier met sensationele kermisattracties of een rondje achtbaan en ik bestuur veel liever de auto dan dat ik de kaart moet lezen. In de zwangerschap ging er nog een schepje bovenop en werd ik al ziek bij het kijken naar de deinende sloepjes die voor onze deur in het grachtje lagen. Hoe dit dan toch te combineren met een lange zeilreis? De oplossing (voor mij ): de Antwerpse zeeziek tabletten. En nu we redelijk ingeslingerd zijn, moet ik bekennen dat het varen went en steeds beter gaat. Op proef laat ik de Antwerpse zeeziekte capsules in hun doosje zitten voor als het echt nodig is en zolang ik niet te lang benedendeks ben gaat dat prima.

 

Waar hebben we het over?

Motion sickness noemen de Engelsen reisziekte wat een duidelijke term is voor het je ziek voelen ten gevolge van beweging of het idee te bewegen. Iedereen kan het krijgen, maar de een is er gevoeliger voor dan de ander. Kinderen jonger dan 2 jaar hebben zelden tekenen of klachten van reisziekte en bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar is het het meest beschreven. De voornaamste klacht is misselijkheid welke vrij hevig kan zijn en gepaard kan gaan met braken en duizeligheid.  Subtieler en vaak voorafgaand aan de misselijkheid kun je algehele malaise klachten hebben, je slaperig en vermoeid voelen en meer prikkelbaar zijn. Andere symptomen zijn geeuwen, transpireren en hyperventileren. In principe is reisziekte in het algemeen een niet ernstige aandoening maar als je veel braakt en weinig kunt drinken loop je het risico uit te drogen. Bij watersporters is zeeziekte een veelbesproken onderwerp en sceptici beschrijven vaak 3 stadia:

Stadium 1: je bent bang dat je dood gaat

Stadium 2: je hoopt dat je dood gaat

Stadium 3: je bent bang dat je niet dood gaat

Hoewel ik me tijdens de eerste dagen echt beroerd voelde heb ik stadium 1 nooit bereikt. Wellicht omdat Kees echte zeebenen heeft en zorgt dat ik zo comfortabel als mogelijk benedendeks kan gaan liggen en op deze momenten voor alles en iedereen zorgt. Maar ervaren zeelieden herkennen en beamen deze stadia, belangrijk dus te weten naast hoe je er aan komt, ook hoe je er hopelijk af kunt komen.

 

Hoe kom je er aan?

Je hersenen schatten bewegingen in doordat ze input krijgen vanuit je evenwichtsorgaan, je ogen en bepaalde zenuwbanen in de spieren (propriocepsis). Deze input komt eigenlijk altijd overeen, maar wanneer dit niet het geval is, bijvoorbeeld op een bewegende boot daar waar je ogen de boot als stilstaand object registreren, raakt het systeem uit balans en is de kans groot dat je zeeziek wordt. Waarom de een meer last heeft dan de ander heeft mogelijk te maken met het gemak waarmee je histamine afbreekt. Hoe meer histamine (hoe minder je dit zelf kunt afbreken) hoe meer last van zeeziekte. Histamine zit in bepaalde lichaamscellen, maar ook in voeding, met name in “oude” en lang houdbare producten.

 

Hoe kom je er af?

In de meeste gevallen past je lichaam zich aan, aan de situatie. Mensen ervaren dan ook in het algemeen (uitzonderingen daar gelaten) na enkele dagen minder klachten.

Voorzorgsmaatregelen:

Er zijn vele adviezen hieronder de meest gehoorde:

  1. Frisse (koele) lucht
  2. Sturen of kijken naar de horizon zodat je ziet dat je beweegt.
  3. Benedendeks in het midden van de boot liggen daar waar deze het minst schommelt.
  4. Eet maar let op wat je eet. Varen op een lege maag is niet verstandig, eet een half uur voor vertrek een lichte maaltijd en nuttig tenminste 3 lichte maaltijden per dag. Verder zijn er zeelieden die een histaminearm dieet aanraden wat deels overeenkomt met vermijden van  rode wijn  en bier (uitgebreide lijsten zijn te vinden op het internet). Ook het drinken van koffie wordt afgeraden. Wat kan helpen is het eten van vers fruit (of slikken van vitamine C tabletten), gemberpoeder en het drinken van water, (gember)thee of  appelsap. (Rogge)brood en rijstwafels worden goed verdragen net als droge crackers.
  5. Voldoende slaap (verlaagt de histamine spiegel).
Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen helpen bij zeeziekte. Deze middelen kennen verschillend bijwerkingen maar belangrijk te weten is dat ze versuffend kunnen werken en kunnen leiden tot duizeligheid, slaperigheid en accomodatiestornissen van de ogen. Scopolamine geeft daarnaast ook een droge mond.

 

Klassieke geneeskunde

Medicatie Dosering volwassen Dosering kind Opmerkingen
Cinnarizine 25–50 mg 0,5–2 uur voor vertrek, zo nodig vervolgens 25 mg elke 6–8 uur. Kinderen 12–18 jaar:

25 mg 0,5–2 uur voor vertrek, zo nodig vervolgens 25 mg elke 6–8 uur.

Vrij verkrijgbaar
Kinderen 5–12 jaar:

12,5 mg (een halve tablet) 0,5–2 uur voor vertrek, zo nodig vervolgens 12,5 mg elke 6–8 uur.

Cyclizide 50 mg 1–2 uur voor vertrek, zo nodig 3×/dag. kinderen > 12 jaar:

50 mg 1–2 uur voor vertrek, zo nodig 3×/dag.

Vrij verkrijgbaar
Kinderen 6–12 jaar:

25 mg 1–2 uur voor vertrek, zo nodig 3×/dag.

Scopolamine De pleister 6–15 uur vóór het begin van een reis op een onbehaarde, droge plek achter het oor vastkleven. Zo nodig kan na 3 dagen opnieuw een pleister achter het andere oor worden aangebracht Via huisarts
Antwerpse reisziekte capsules (Butyl-scopolamine (20 mg), coffeine (100mg) en cinnarizine (20mg)) 30 minuten voor vertrek eerste capsule innemen, na 3-4 uur eventueel 2de capsule. Maximaal 5 capsules per etmaal. oa te bestellen per mail: apotheekdeheyn@kava.be

Raadpleeg voor gebruik eerst je huisarts

 

Homeopathie

Ook hier zijn verschillende middelen beschikbaar (een kleine greep vanaf het internet: Helonias Dioica, Tabacum, Petroleum, Cocculus indicus). Mocht je veel klachten hebben en prefereer je homeopatische middelen boven de reguliere middelen dan kan het zinvol zijn om een klassieke homeopaat te consulteren.

 

 

 

 

Bron:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl

http://robwillemse.nl/homeopathie/artikelen/artikel04_reisziekte.html#.WbFgl8Zx_yg

http://www.watersportalmanak.nl/nieuws/36979-zeeziek-probeer-vitamine-zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *